29. 4. 2024
17h

Láskův audit

Samotné zadání auditu (účelové rozdělení na dvě zakázky kvůli schvalovacímu limitu) bylo problematické:

Bohuslav Svoboda loni na jaře jako primátor neměl podle kontrolního výboru pravomoc nechat sám monitorovat smlouvy uzavřené dopravním podnikem. Svoboda o to tehdy požádal právníka Václava Lásku a analýza vyvolala hodně emocí. Výbor městu nyní doporučil, aby milion za audit vymáhalo zpět

Policie Svobodu za audity neobviní. Postihne ho podle očekávání jiný trest

Tehdejší primátor Svoboda tvrdil:

“Na základě toho auditu bylo podáno trestní oznámení, tak kromě jiného ho má také, mají také orgány policie, kterým to bylo podáno. Ten audit má kontrolní výbor magistrátu, teď se tím zabýval. Má ho samozřejmě dopravní podnik. To prostě, to je takový nesmysl, že toto napsat do novin, je skutečně trestuhodné.”

 

Policejní orgán informuje obhajobu o neexistenci tohoto auditu

Představenstvo DPP opakovaně konstatuje, že audit statutárnímu orgánu předán nebyl

16.8.12

20.8.12

Projednání auditu dozorčí radou a představenstvem DPP 5.9.12

Názor zmocněnce DPP k výši domnělé škody

Z tisku:

Praha řeší záhadu zmizelého lejstra

Text článku

Praha řeší záhadu zmizelého lejstra

PRAHA Na pražském magistrátu se ztratil nevšední spis. Pátrání po něm připomíná béčkovou detektivku. Materiál vznikl před třemi lety a Praha za něj zaplatila nemalé peníze. Zhruba milion korun. Na veřejnosti pak vstoupil do povědomí pod názvem Láskův audit a do problémů dostal vlivné manažery a podnikatele kolem podnikatele Iva Rittiga. Jenomže okolnosti jeho vzniku nebyly úplně ideální, byť nelze říct, že záměr nebyl bohulibý.

Tehdejší primátor Bohuslav Svoboda (ODS) podepsal smlouvu s advokátem Václavem Láskou (dnes senátor za zelené) na zhotovení kontroly vybraných deseti podezřelých zakázek dopravního podniku bez souhlasu rady města, za což ho nyní chce policie trestně stíhat. Aby se tak stalo, potřebuje pro to souhlas sněmovny, která se nyní s případem seznamuje a rozhodne na schůzi za měsíc. Vyšetřovatelé „se točí“ na výkladu zákona o hlavním městě. Ten nezmiňuje, že primátor může sám bez souhlasu ostatních členů rady schválit či podepsat zakázku – legislativa stanovuje především ceremoniální funkce.
Podle informací LN od poslanců v mandátovém a imunitním výboru by dolní komora Svobodu k trestnímu stíhání zřejmě vydat neměla. Jenomže celý příběh se zamotává a těžko říct, jestli omylem, nebo úmyslně. Onen audit za milion korun se totiž někam vypařil.

Ještě koncem minulého týdne zainteresované osoby tvrdily, že dokumenty na magistrátu jsou v kontrolním výboru. Jenže jeho místopředsedkyně za ODS Jaroslava Janderová LN napsala, že Láskův dokument nemají. „Ne, nikolivěk. Pouze zápisy z výboru, ze kterých je zřejmá existence auditu,“ tvrdí Janderová. Tisková mluvčí magistrátu Petra Hrubá uvedla, že audit se nikde nepodařilo dohledat. Kde se „lejstra“ nacházejí nyní, tedy nikdo netuší.

Teoreticky by dokument mohl být ještě v dopravním podniku, ve kterém Láska prováděl se svým týmem v prvních třech měsících roku 2012 kontrolu. LN mají k dispozici papír, který dokazuje, že výsledky pátrání předal tehdejší ředitel společnosti Vladimír Lich primátoru Svobodovi. „Jako zástupci jediného akcionáře Vám přílohou tohoto dopisu předávám výsledky prověrky,“ napsal Svobodovi generální ředitel Lich v červenci 2012. O několik dnů později Láska podal trestní oznámení a Lich ve vedení podniku padnul.

Předseda výboru pro audit Miroslav Zámečník uvedl, že dopravní podnik disponoval pravděpodobně jen jedním výtiskem. „Nacházel se v bezpečnostním odboru DP. Důležité bylo, aby se výsledky nevynášely ven. Přístup k němu měl pan Lich. Je otázkou, kde pak dokument skončil. Odnést ho odsud mohla klidně i policie,“ míní Zámečník. Exšéf největší pražské městské společnosti na otázky, kde spis zanechal či zda ho z podniku při svém vyhazovu neodnesl, neodpověděl.

Zbývala poslední adresa, kde se milionový dokument mohl nacházet – u samotného autora, advokáta Václava Lásky. Avšak ani tam již audit není k mání. „Originály již žádné nemám,“ napsal senátor Strany zelených.

Boj staré party či nekvalita

Proč je existence dokumentu důležitá? LN totiž v rámci kauzy narazily na názor, že nemusí jít o pouhý nepořádek na úřadu. Pražská kriminálka, která Svobodu vyšetřuje, loni na podzim případ nejdříve zastavila – upozornila však na skutečnost, že audit nelze sehnat. Městské státní zastupitelství nyní rozhodlo případ došetřit, tudíž nedostupnost Láskova dokumentu by Svobodovi při vyšetřování mohla přitížit.

„Je to boj staré party ODS proti docentovi,“ uvedl zdroj LN. Narážel na podezření, že dokumenty někdo „ztopil“ úmyslně, aby exprimátorovi uškodil.

Naopak bývalý ředitel podniku Martin Dvořák míní, že audit se ztratil z důvodu, že jeho kvalita byla špatná a cena vysoká. „Nikde ho nemohou najít. Historicky existovaly jen virtuální verze auditu, jež se dostaly i mezi novináře. Kvůli špatné kvalitě se však takzvaný audit raději stornoval,“ tvrdí manažer a jeden z těch, kteří na základě Láskova trestního oznámení vycházejícího z výsledků šetření skončili mezi obviněnými v kauze jízdenek a jejich prodeje ve vestibulech metra.

„Celé vyšetřování považuji za účelové bez jakéhokoliv právního základu. Je to jen další odveta za mou snahu vyšetřit podivné a nehospodárné řízení dopravního podniku. Audit byl řádně zadán a předán jak městu, tak dopravnímu podniku,“ oponuje poslanec a exprimátor Svoboda.

Buď jak buď, přestože nejde o záležitost velikosti tunelu Blanka, je nepochopitelné, že radnice jako objednavatel ztratila zboží, za které zaplatila nemálo peněz.

ONDŘEJ KOUTNÍK

LN 12.2.15

 
error: Alert: Content selection is disabled!!